Facilități fiscale


-FACILITĂȚI FISCALE-
ANUNȚ DE INTERES PUBLIC

În data de 26.09.2024 Consiliul Local al Comunei Gurghiu a adoptat HCL nr. 72/26.09.2024 privind aprobarea procedurii de anulare a accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili de pe raza administrativ-teritorială a Comunei Gurghiu, județul Mureș.
Astfel, debitorii persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri și alte entități fără personalitate juridică persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale, care la data de 31 august 2024 inclusiv, au obligații bugetare principale restante datorate bugetului local al Comunei Gurghiu, pot beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și accesoriile aferente, în condițiile prevăzute de hotărârea mai sus menționată.
Dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) toate obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, administrate de organul fiscal local, se sting prin orice modalitate prevăzută la art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
b) debitorul să aibă depuse toate declarațiile fiscale, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv. Această condiție se considera îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal local;
c) debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzator a condițiilor prevăzute la lit. a)-c), până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decăderii.
d) debitorii, persoane fizice, care înregistrează obligaţii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, beneficiază de anularea unui procent de 50% din obligaţiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv. Debitorii, persoane fizice, care înregistrează obligaţii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv în cuantum mai mare de 5.000 lei, pot beneficia de: a)anularea unui procent de 25% din obligaţiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
Cererile și notificările contribuabililor care doresc să beneficieze de anularea obligațiilor bugetare accesorii pot fi depuse la sediul Primăriei Comunei Gurghiu din str.Petru Maior, nr.8, Serviciul Taxe și Impozite, până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv.

Primar,
Boar Laurențiu-Dumitru